Error, no Advert ID set! Check your syntax!
Ny side 1

Shoji Nishio Sensei

 

Shoji Nishio Shihan

Grundlægger af
Aikido Toho Iai

Medstifter af
Danish Aikikai
1928 – 2005

Shoji Nishio Shihan 8. dan i Aikido har siden 1984 været den øverste instruktør og mentor for Danish Aikikai. Shoji Nishio Shihan er født i Aomori præfektur i 1927.

 

 

Han rejste til Tokyo i 1942, hvor han begyndte at arbejde i en afdeling af finansministeriet. Kort tid efter begyndte han at træne judo i en nærliggende dojo. Som 23 årig begyndte han at træne Shizen Ryu Karate og to år senere i 1952 kom han til Hombu Dojo og mødte O-Sensei.
Mødet med O-Sensei gjorde det klart for ham, at Aikido var det han søgte i Budo og han begyndte sit studie af Aikido som han var fuldt optaget af indtil sin død 15. marts 2005.
Nishio sensei og O-Sensei

Nishio Shihan fik i 1976 tildelt 8. dan i Aikido fra Aikikai Hombu Dojo, Tokyo, Japan og har udover denne grad en meget bred og mangeårig erfaring som udøver og instruktør inden for kampsport.

  • 8 dan i Aikido
  • 7 dan Shihan i Nihon Zendoku Iaido
  • 4 dan i Kodokan Judo
  • 4 dan i Shindo Shizen ryu Karate
  • Har trænet Shindo Muso ryu – Jodo(stav)
  • Har trænet Hozoin ryu – Yari(spyd)
  • Grundlægger af Aiki Toho Iai

Som 54 årig trak Nishio Shihan sig tilbage fra jobbet i finansministeriet og fik nu tid til give seminarer i Aikido uden for Japan. Fra begyndelsen af 80erne og frem til 2001 gav han årligt seminarer i Europa og USA. Nishio Shihan’s engagement i Danmark har været en altafgørende faktor for grundlæggelsen af Danish Aikikai og udviklingen af Aikido i Danmark.
Dynamisk, hurtig og effektiv er blot nogle de ord der er kendetegnende for Nishio Shihan. Nishio Shihan udviklede til stadighed sin teknik og altid i en retning der på en og samme tid opfylder kravet om kampmæssig effektivitet og efterlevelse af Aikidoens grundprincip om at beskytte, ære og nære alt levende.
Nishio Sensei har udviklet en ny Iaido form – Aikido Toho Iai – der tydeliggør sammenhængen mellem brugen af det japanske sværd og bevægelserne i Aikido.

Ken og Jo (sværd og stav) spiller en væsentlig rolle i hans Aikido. ”O Sensei sagde at Aikido er et udtryk for sværdets principper ved hjælp af kroppen – det virker derfor underligt at forsøge at forstå Aikido uden først at forstå sværdets brug” og fortsætter han ”Dem der hævder at der ikke er våbenteknikker i Aikido har ikke forstået grundlæggerens ord” (Aikido Journal 1996, Vol 24 no 1 s. 21-22).

 

I 2003 blev Nishio Shihan tildelt en æresbevisning af den Japanske Budo Federation i anerkendelse af hans livslange bidrag til udviklingen af Aikido, samt hans energiske indsats for at udbrede kendskabet til Aikido over hele verden.
Shoji Nishio Shihan sidste instruktion var omkring indholdet af Danish Aikikai’s Påskelejr der blev afholdt i Sæby under ledelse af Arisue Sensei.

Shoji Nishio Shihan døde 15. april 2005 77 år gammel.

Ære være hans minde.